Hoe zat het ook alweer Dingen om op te leuken Is er verschil Wat je altijd hebt willen weten

 WAT IS MODE NU EIGENLIJK?

Mode is een herkenbare manier van doen of van kleden die gedurende een bepaalde tijdsperiode gebruikelijk en populair is. Je kunt eigenlijk zeggen dat er bij de Grieken en Romeinen al sprake was van mode. Want ze pasten hun kleren aan met kleine persoonlijke versieringen. Dit deden ze om zich van elkaar te onderscheiden.

In de middeleeuwen liep het gewone volk in lompen, maar de adel was toen wel gekleed in bijzondere en vorstelijke kleding.

Het maken van kleding was tot halverwege de 19de eeuw handwerk. 'Modistes' (vrouwen die mode-
artikelen voor dames maakten) en naaisters
maakten de mode voor de vrouw. Voor de mannen maakten kleermakers de kleding.

Mode zoals wij die kennen is eigenlijk pas in de negentiende en twintigste eeuw een grotere rol
gaan spelen. De hogere kleermakerskunst of "haute couture" is ontstaan in de 19de eeuw. Als 20-jarige ging de Engelse Charles Frederick Worth naar Parijs. Hij riep halverwege de 19de eeuw de haute couture in het leven.

Hij veranderde de mode daarmee grondig. Hij was de eerste die geen kleding volgens de wensen van zijn klanten naaide, maar hij ontwierp eigen collecties die hij aan dames uit de betere sociale kringen aanbood.

De haute couture had lange tijd dezelfde betekenis als mode. Maar tegenwoordig is mode voor iedereen, terwijl haute couture nog steeds door modeontwerpers voor een kleine groep mensen wordt gemaakt.


Sommige couturiers zien zichzelf als een kunstenaar of werken samen met kunstenaars. Je kunt zeggen dat mode tussen massaproductie en enkele unieke meesterwerken balanceert.

Vrouwen zijn in de 20ste eeuw voor het eerst mannenkleding gaan dragen. Voor vrouwen is de broek inmiddels een voor de hand liggend kledingstuk geworden.

Mode laat zich heel moeilijk voorspellen. Maar weinig mensen kunnen van tevoren
een modetrend voorspellen. Als iets eenmaal mode is, worden daar vaak wel allerlei verklaringen voor gevonden. Maar soms is het ook achteraf niet eens te begrijpen waarom iets in de mode komt.

Wel is duidelijk dat de vraag of er een nieuwe modetrend komt afhangt van de vraag
of de mensen open staan voor, of behoefte hebben aan verandering.


Mode laat zich niet alleen moeilijk voorspellen, maar het is ook moeilijk te zeggen wanneer een nieuwe modetrend precies ontstaat. De modewereld zelf kan niet eens uitleggen waarom er op een gegeven moment van een nieuwe trend sprake zou zijn. Vaak is dat "nieuwe" er al eerder, maar nog niet zo uitgesproken geprononceerd, dat het als "nieuw" opvalt.

 

Prêt-a-porter http://nl.wikipedia.org/wiki/Confectiekleding
Haute couture http://nl.wikipedia.org/wiki/Haute_couture
Charles Frederick Worth http://www.metmuseum.org/toah/hd/wrth/hd_wrth.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Frederick_Worth
Mode http://nl.wikipedia.org/wiki/Mode